Al jaren is de begroting van smartengeld in Nederland een punt van discussie en bestaat er een wens voor meer inzichtelijkheid, meer consistentie en meer efficiëntie. De behoefte aan meer ordening is versterkt door de grote toename van het aantal uitspraken van de strafrechter waarin hij veelvuldig smartengeld vaststelt. Daarmee hebben onderlinge verschillen tussen uitspraken meer nadrukkelijk de aandacht gekregen.
Geïnspireerd door de – in de rechtswetenschappelijke literatuur reeds vaker benoemde – charmes van de Engelse Guidelines en gesterkt door het enthousiasme voor het Engelse model dat werd geuit tijdens een rechterlijke studiedag over smartengeld in oktober 2022, zijn onderzoekers van Erasmus School of Law in 2023 gestart met een onderzoeksproject dat beoogt te komen tot een schaal van letsels en andere gevallen waarin aanspraak bestaat op smartengeld, geordend naar de ernst van gevallen, met vermelding van bijpassende smartengeldbedragen, per type geval met bandbreedtes en factoren die de plaats binnen de bandbreedte beïnvloeden.
De Engelse Guidelines for the Assessment of General Damages in Personal Injury Cases en de Ierse Personal Injury Guidelines vormen bij het ontwerp een grote bron van inspiratie.
Het onderzoek dat deze schaal heeft voortgebracht is verricht in opdracht van de Raad voor de rechtspraak en gefinancierd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Een eerste concept is op deze website gepubliceerd voor consultatie in het najaar van 2024 (september-december). Onder meer op basis van de opbrengst van de consultatiefase wordt vervolgens toegewerkt naar een volgende versie, die naar verwachting medio 2025 zal worden opgeleverd aan de Raad voor de rechtspraak.
Onderzoeksteam
mr. dr. M.R (Marnix) Hebly
Projectleider